EAN staat voor European Article Numbering. Het is een code die uit 18 cijfers bestaat. Een EAN-code is het identificatienummer van een energieaansluiting. Dit betekent dat iedere elektriciteits- en gasaansluiting een unieke code met zich meedraagt.

De EAN-code gebruiken transporteurs en leveranciers in hun onderlinge communicatie. Aan de hand van deze code kunnen leveranciers en netbeheerders direct zien welke energieaansluiting het betreft en is de kans op fouten klein. Alle gegevens worden vastgelegd in een zogenoemd aansluitregister.

Waar vind ik mijn EAN-code?

De EAN-code krijg je van je netbeheerder bij het afsluiten van een energiecontract. Ben je benieuwd naar de EAN-code van je huidige energieaansluiting? Deze vind je op je energierekening, ook wel jaarafrekening genoemd. Vanwege het unieke karakter van iedere EAN-code kan het zijn dat je twee EAN-codes ziet op de energierekening, bijvoorbeeld een elektriciteit EAN code en een gas EAN code.

De code staat tevens genoteerd in het aansluitingsregister van je netbeheerder. Je kunt je EAN-code dus ook aanvragen bij je eigen netbeheerder. Ook kun je je EAN-code opzoeken via het EAN-codeboek. Als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier kan je nieuwe leverancier de EAN-code via de netbeheerder opvragen.

EAN-code samengevat

Samengevat zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten met betrekking tot de EAN-code:

  • De EAN-code bestaat uit 18 cijfers;
  • Je krijgt je EAN-code van je netbeheerder;
  • De EAN-code vindt je op je energierekening;
  • De EAN-code kun je ook online vinden via het EAN-codeboek;
  • Een EAN-code van een afgesloten aansluiting wordt niet opnieuw gebruikt;
  • Het adres van een EAN-code kan, ondanks het unieke nummer, wel wijzigen.