De Gasmeter
Een gasmeter is een meetinstrument voor het meten van de hoeveelheid gas in een bepaalde periode. Bij aardgas worden dergelijke gasmeters gebruikt om de hoeveelheid gas te meten tussen de leverancier en de afnemer. Dit wordt gemeten in eenheden kubieke meters.

Functie van de gasmeter
In Nederland zijn de gasmeters eigendom van het betreffende netwerkbedrijf. Een gasmeter is aangebracht op de inkomende gasleiding in een woonhuis, bedrijf e.d. Het is de kassa of overdrachtspunt tussen de leverancier en de afnemer.

EAN-code
In Nederland heeft elke gasaansluiting een eigen 18 cijferige EAN-code (Europese artikelnummering). Via deze code wordt onder meer bijgehouden wie de energieleverancier is van de betreffende aansluiting. De EAN-code van de gasaansluiting
is terug te vinden op de energierekening of is op te zoeken via EAN-codeboek.nl

Soorten gasmeters
Er zijn twee soorten gasaansluitingen: kleinverbruik en grootverbruik. Bij kleinverbruikaansluitingen worden balgmeters toegepast. Een balgmeter is een zogenaamde volumetrische gasmeter. Het volume van deze meetkamers is bepalend voor de capaciteit van de gasmeter. Deze gasmeters komen voor in de varianten G4, G6, G10, G16 en G25. Vanaf G40 aansluitingen is er sprake van grootverbruik (altijd zakelijke aansluitingen). Voor dit segment worden rotorgasmeters en turbinegasmeters toegepast.

Behuizing van de gasmeter
Een gasmeter dient te worden ondergebracht in een speciale behuizing. In een bebouwde omgeving is dit vaak een gecombineerde meterkast. Wanneer een bouwkundig object niet voorhanden is wordt een gaskast ofwel gasmeterkast toegepast. De gasmeterkast is speciaal ontworpen voor het behuizen van gasmeters. Zo dient de kast te voldoen aan een aantal specifieke voorschriften die hoge eisen stelt aan de gasmeterkast (zoals norm NEN1059 ‘Gasvoorzieningen’). Door deze eisen wordt de gasmeter veilig ondergebracht.

Gasmeterkast
Gasmeterkast.nl levert een standaard assortiment meterkasten voor gasmeter typen G4 tot en met G25. Dit zijn hoge kwaliteit RVS buitenkasten tegen een aantrekkelijke prijs. De Gasmeterkasten zijn door vrijwel alle energiebedrijven ofwel netwerkbeheerders goedgekeurde gasmeterkasten. De gasmeterkasten zijn (vrijwel) altijd direct uit voorraad leverbaar.